Main Menu

Udvarház a hegyen

Az utca

A hatalmas telek is az udvarház érzést erősíti, hiszen a kapu és a ház között egy patakon átívelő, masszív hídon kell áthajtani. Az épületre tekintve első pillantásra látszik, hogy modern, napjainkban emelt házról van szó, ám hagyománytisztelő módon egész sor praktikus megfogalmazást átvett a népi építészetből.
alt

A kerítés
Hogy minél harmonikusabban illeszkedjen a falusi környezetbe és utcaképbe, a tervező gazdagon merített a népi építészet hagyományaiból. Ennek legmarkánsabb megjelenési formája éppen az L-alakú alaprajz. Az utcaképet formáló farácsos kerítés bontott téglából épült.

alt

Az L-alakú alaprajz
Az L-alakú alaprajz rövidebb szárának végébe került nappali, amelynek teraszajtaja nagy boltívbe került. A zsalugáteres ablakok, a téglaburkolat és a meszelt falra emlékeztető hófehér vakolat is felidéz valamit a környező házak hangulatából. A tervezést és a kivitelezést a példamutató igényesség és hagyománytisztelet jellemzi.

alt

A boltívek
Az épület külsejében és belső funkciójában is fontos szerep jut a homlokzati képet döntően meghatározó, hatalmas boltívnek, amelynek ajtószárnyait kinyitva az udvart, illetve teraszt a nappalihoz lehet kapcsolni. A kert helyenként kastélyparkra emlékezetet, amelyben a természetesség dominál.
alt

Árnyékolás
Az árnyékolást sem bízta a véletlenre a tervező. A déli oldalon a zsalugáteres ablakok fölött fából készült lamellás árnyékoló található, amely cseppet sem üt el a ház stílusától. A ház körül a teraszok és az összekötő járdák terméskő borítást kaptak. Érdemes figyelni a részletekre: a bontott tégla lábazatot körbe a házon vízvető párkány védi a nedvességtől
alt

Fémtető
Viszonylag alacsonyabb lejtésű cseréptető alsó része, a lapostetõs konyha és a nyeregtetős oldalszárny épületei időtálló fémtetőt kaptak, amelyet gondosan tervezett és példásan kivitelezett esővíz elvezető rendszer egészít ki.
alt

Terasz
A konyha zsalugáteres sarokablakot kapott, így az ott sürgölődő háziasszony az udvart és a teraszt is szemmel tarthatja munka közben. Finom részlet, ahogy a spaletták felfekszenek a homlokzatra, de vasalatuknak köszönhetően jól illeszkednek a belső falsíkba helyezett ablakokra.
alt

Forrás:csaladihaz.hu