Main Menu

Tovább véd,ha szellőzik


Ha tetőfelújításra kerül sor, megéri odafigyelni az aprónak tűnő részletekre is: ha a tetőnk nem szellőzik rendesen a páralecsapódás és a nedvesedés jelentősen károsítja a teherhordó szerkezetet. Ezzel a tető élettartama jelentősen csökkenhet újabb költségeket okozva.A tetőfedő anyagokat gyártók fejlesztéseinek egyik fontos állomása a tető kiszellőzését biztosító műszaki megoldások sora. Az elismert kerámia cserepeket gyártó Creaton fejlesztéseinek középpontjába évekkel ezelőtt került, és azóta a szakemberek által kedvelt megoldás, a minden szabványnak és szakmai követelménynek megfelelő un. taréjszellőző rendszer. Ez optimális megoldásként egyesíti a hatékony tetőkiszellőztetés feltételeit és a kerámia tetőfedőanyagok hosszú élettartamát.

A tetőfedő anyagokkal és így a tető műszaki színvonaláért felelős kiegészítőkkel szembeni fontos elvárás, amikor a tetőfedéshez kiegészítőket választunk, a hosszú távú megbízható működés.

A tetőnk kiszellőzése egy résen keresztül történik, amelyet a taréjcserepek és a kúpcserepek között a gerincnél alakítanak ki a hozzáértő tetőfedők. A szakszerűen kialakított Creaton gerincszellőző rendszer 230 cm²/m szabad szellőző keresztmetszetet biztosíthat, ami akár 23 m szarufa hosszúságú tető kiszellőztetését is biztosítani tudja (vonatkozó Magyar előírás hiányában a Német DIN 4108 szabvány alapján számolva). A tető kiszellőzését biztosító elemek a tetőhöz foghatóan hosszú élettartamúak lesznek, ellenállnak a környezet agresszív behatásaival szemben, nem károsítja őket a madárürülék, por, UV sugárzás, piszok. Működésük hatékonyságát megőrzik minden időjárási körülmény között, esőben, havazásban, hidegben vagy melegben, így feltehetőleg hosszabb ideig nem merül fel a tetővel kapcsolatosan új költség.

A Creaton kerámia taréjszellőző cserép segítségével párhuzamosan futó vonalat, rést alakítanak ki a kúpcserép és a cserép felülete között. E műszaki megoldás alkalmazásával nem szükséges bonyolult műveletek végrehajtása és bizonytalan élettartamú nem kerámiából készült kiegészítők használata. A technika nagyszerű, hiszen ezt a szabad szellőző keresztmetszetet alapesetben 3-4 db pontszellőző egy vonalban történő beépítésével tudnánk csak elérni. Ám a karbantartást nem igénylő gerinckialakításon és esztétikus megjelenésen kívül más előnyöket is kínál a taréjszellőző cserép. A taréjszellőző rendszer esetében a viharállósága is fontos a már elért kitűnő tetőgerinc szellőzése mellett. A gerinc megfelelő kialakításának hatására a gerinc áramvonalasabb lett, csökkentette a taréjszellőző cserepek és a kúpok közötti rést, illetve a szél támadási felületét. Ezzel a kialakítással a tető viharállósága az eddiginél is nagyobb mértékű lett.

Forrás:amiotthonunk,hu