Main Menu

Rusztikus házikó a város szélén


Az elmúlt évtizedben a vidék szó új értelmet nyert: egyre több az olyan fiatal pár, akiknek a nagyvárosok felgyorsult életritmusával szembeni alternatívát jelenti.

A fiatal házaspár már régóta elvágyódott a belvárosi forgatagból. Az agglomeráció vonzó volt számukra, ezért úgy döntöttek, inkább vállalják a napi ingázást annak érdekében, hogy később csendben, nyugalomban éljenek. A város határában fekvő faluban épp volt egy eladó parasztház, amelyet a háziasszony ideális alapnak vélt egy vidékies, mégis modern otthonhoz.

Tetszett neki a környék és a ház rusztikus bája, így a jellegzetes elemeket mindenképpen szerette volna megtartani. A ház gerendázata tehát megmaradt, ez az elem ad határozott karaktert a tereknek. Az eredeti elosztást azonban újra kellett gondolni, és a mai, modern életvitelnek megfelelően optimalizálni. Mivel a régi nyílászárók rossz állapotban voltak, és kevés természetes fényt engedtek be, a háziasszony nagyméretű üvegfelületet tervezett a belső udvar felé. Ezzel egyrészt a kert látványa is az enteriőr részévé vált, másrészt a kedvező fényviszonyok immár lehetővé tették, hogy a sötét és a világos színek kontrasztjára építve rendezze be a házat. Így került a nappaliba és a vele egy légtérben elhelyezkedő konyha-étkező részbe fekete járólap, amely egy kis drámaiságot ad a fehérre antikolt és a világos fabútoroknak.



Nemcsak a színekben, a berendezésben is felfedezhető a kontraszt. A rusztikus formák és anyagok mellé modern fémelemek és egyenes vonalvezetésű bútorok kerültek. Üdítően hatnak a vörösben pompázó kiegészítők is. A vidám textíliák nemcsak fiatalos lendülettel töltik meg a szobákat, de a ház különböző helyiségei közötti összhangról is gondoskodnak.
Szépen vezetik a szemet például a lágyabb jellegű, minden kényelmet biztosító háló felé. A háziak itt ragaszkodtak a fapadlóhoz, olyannyira, hogy az elemeket a falra is felvezettették, szokatlan struktúrát adva ezzel a felületnek. Eltalálták az arányokat is: az izgalmas falfelület mellett a narancsszín alkalmazásával tompítottak a berendezés formagazdagságán.



A tudatos házigazda a jövőre is gondolt: ha bővül a család, a padlástérben alakítják majd ki a kicsik kuckóját, miközben a földszinti helyiségek funkciója is módosulni fog. A későbbi játszószoba még második étkezőként funkcionál, a fal hosszában futó teraszajtó pedig lehetővé teszi, hogy a helyiséget összenyissák a kerttel, ami különösen kellemessé teszi a nyáresti vacsorákat. Ahogy a háziasszony fogalmaz: igaz, hogy a „városvidéki” életmód több szervezést és utazást igényel, de felbecsülhetetlen az a nyugalom, ami egy-egy átdolgozott nap után hazatérve itt várja őket.

Forrás:lakaskultura.hu