Main Menu

Öt százalékos a lakásáfa

2016 januárjától a lakásépítés áfája átmenet nélkül csökken 27 százalékról 5 százalékra, amelynek hatására élénkül a lakásépítési kedv, és ha több lakás épül, akkor a költségvetésnek nem lesz adóbevétel-kiesése emiatt.
Az 5 százalékos áfa a beépített ingatlan és az ehhez tartozó földrészlet értékesítésére vonatkozik. A lakás hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150 nm-t, egylakásos lakóingatlannál ennek a hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 300 nm-t. Ha valaki saját maga építkezik, az építkezés során keletkezett számlák áfa visszaigényelhetőségének mértéke házanként max. 5 millió forint. Az elfogadott törvény szerint az áfacsökkentés a következő négy évre szól. A kormányzat reményei szerint az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni. Az intézkedés nem véletlen, hiszen a hazai lakásállomány minőségi megújítását biztosító lakásépítések évszázados mélyponton vannak, a szükséges lakásszám negyede sem épült meg 2014-ben, és 2015-ben sem.

Az európai uniós szabályozás a szociálpolitika kereteibe beleférő lakásépítésre teszi lehetővé a kedvezményes áfakulcsot, a szociális lakásépítés definícióját viszont a tagállam határozhatja meg. Lengyelország például azt a megoldást választotta, hogy lakás esetén 150 nm, családi ház esetén 300 nm tartozhat a szociálpolitika keretébe. Az alábbi táblázat bemutatja a új lakóingatlanok értékesítésére alkalmazandó kedvezményes áfakulcsok mértékét az egyes európai uniós országokban, a speciális megszorító rendelkezésekkel.

OrszágÁltalános áfa-kulcsKedvezményes áfa-kulcsSpeciális rendelkezések
Ciprus19%5%Az ingatlan maximum 275 m2alapterületű lehet, és a vevő elsődleges lakhelyéül kell szolgálnia.
Franciaország20%5,5%Különböző feltételek teljesülése esetén (pl. ingatlan fekvése, eladó státusza, vevő státusza, bérlő státusza, bérlő bevétele, hitel fajtája, amelyet a vevő igénybe vesz az ingatlan vásárlásához). A kedvezményes áfa-kulcs alkalmazhatóságáról az illetékes hatóság dönt.
Olaszország21%10% vagy 4%

10% - lakóingatlan értékesítése esetén, amennyiben a kivitelező az értékesítő, és az értékesítés az építés befejezésétől számított 5 éven belül megtörténik (22% az áfa-kulcs luxus ingatlanok esetén).

4% - amennyiben a magánszemély vevő kijelenti az adásvételi szerződésben, hogy az „első lakás” feltételeket teljesíti.

Románia24%5%Magánszemély első ingatlanvásárlása esetén, ha az ingatlan alapterülete a 120 m2-t, értéke a 380,000 lejt nem haladja meg.
Egyesült Királyság20%0%Áfa-mentes az új lakóingatlan első értékesítése, feltéve, hogy az adott ingatlan egész évben használható (adólevonási joggal járó adómentesség).
Írország23%13,5%Új ingatlan első értékesítése ingatlanfejlesztő által.
Spanyolország21%10% vagy 4%10% új lakóingatlanra, 4%-os kulcs alkalmazható meghatározott szociális szempontok alapján (alacsony jövedelmű családok).
Lengyelország23%8%Új lakóingatlan esetén meghatározott alapterületig (lakás: 150 m2, ház: 300 m2– az általános kulcs csak a limitet meghaladó részre alkalmazandó).

Forrás:amiotthonunk.hu