Main Menu

Elegáns kapcsolat a kert és a szoba között - nagyméretű üvegajtók


A nagyméretű üvegajtók kapcsolatot teremtenek a szoba és a kert között és szabad utat adnak a helyiségekbe áramló napfénynek, így jelentősen növelik a térérzetet. Az esztétikai értékükön túl ugyanakkor fontos határolófelületekről van szó, ezért is fontos, hogy az otthonunknak és életmódunknak megfelelő kivitelt válasszuk.

Energetikai tulajdonságok és funkcionalitás

Az üvegajtó vásárlás előtt alaposan térképezzük fel a rendelkezésre álló tér adottságait, valamint az ablakkal szemben támasztott energetikai és funkcionális követelményeket. A nagyméretű üvegfelület ugyanis hosszú távon megterhelheti a családi kasszát, ha nem fordítunk kellő figyelmet a nyílászáró hőszigetelő tulajdonságaira. Lényeges szempont az egyszerű nyithatóság is, ha az üvegajtót napi rendszerességgel átjáróként használnánk a terasz felé.

Az üvegezett felület nagysága kulcsfontosságú, hiszen ez befolyásolhatja az ajtó használatát, illetve az ablakprofil típusát is. E tekintetben az emelő-toló ajtók kínálják a legjobb kompromisszumot: nagy üvegfelületet biztosítanak kiváló hőszigetelés mellett és könnyen nyithatók, ugyanakkor költségigényesek. Mivel a nagyméretű üvegajtók vásárlása a legtöbb család esetében fontos és hosszú távú befektetés, érdemes szakember tanácsát kérni a típus kiválasztásakor.

Az üvegajtók típusai

1. Hagyományosan nyíló vagy bukó nyitásmódú ajtók

Hagyományosan nyíló vagy bukó nyitásmódú ajtók

2. Egyszerű tolórendszerek

Amennyiben a helytakarékosság is fontos szempont, akkor egyszerű tolórendszerekkel alakíthatóak ki nagyobb üvegfelületek. E típus beltéri helyigénye kisebb, de az egyszerűbb szerelvények miatt a nyitásukhoz nagyobb erőre van szükség.

3. Emelő-toló ajtók

Az emelő-toló ajtókkal nagyfelületű, az épület szintmagasságának megfelelő, (akár 2,6 m belmagasságú és 6 m szélességű) üvegezett ajtók is kialakíthatóak. A rendszer ráadásul elektromos távirányítással is kiegészíthető. Az Inoutic emelő-toló ajtók kiváló hőszigetelő paraméterekkel rendelkeznek, széles színválasztékban kaphatók, beleértve a famintázatú és metál színű Titanium Plus exkluzív fóliákat is. Használatuk könnyű és egyszerű, ugyanis nagy súlyuk ellenére akár fél kézzel is nyithatóak.

  • Emelő-toló ajtók

Emelő-toló ajtók

4. Bukó-toló ajtók

A bukó-toló ajtók előnye, hogy az eltolható ajtószárny kibuktatható szellőző állásba. Főleg kisebb méretű üvegezett felületek esetén alkalmazhatók, árfekvésük az emelő-toló ajtós rendszeréhez viszonyítva kedvezőbb. Az Inoutic Prestige profilokkal készült bukó-toló rendszer tökéletes választás télikertek kialakításához.
  • Bukó-toló ajtók
5. Toló-összecsukható ajtók

A toló-összecsukható ajtók részei harmonika módjára összehajthatóak, így teljesen oldalra tolhatók. Az összecsukható ajtó – akár részben nyitott állapotban is – bármilyen helyzetben rögzíthető. Ennek a megoldásnak azonban az emelő-toló ajtós rendszerhez képest gyengébbek a hőszigetelési és a statikai tulajdonságai. Az Inoutic Prestige műanyag profilokkal készült harmonikaajtók nagy előnye, hogy semmilyen rögzített ajtószárny vagy osztás nem zavarja a kilátást.Forrás:lakbermagazin.hu