Main Menu

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén


Tulajdonosának a természet és a funkcionalista építészet iránti rajongását tükrözi a rendkívüli családi ház, amelynek alapkoncepciója a kezdetektől fogva az volt, hogy a különleges természeti környezetbe illeszkedő, nyitott terekre épülő családi villa épüljön fel, alacsony energiafogyasztással. A cseh Beszkidek hegység lábánál álló villa tervezője természetes anyagokkal és a természetközeliség érzetét növelő nagyméretű, energiahatékony ablakpanelekkel oldotta fel a funkcionalista építészeti alapelvek és a rusztikus hegyvidéki táj közötti ellentétet.

funkcionalista es energiahatekony csaladi haz az erdo szelen 01


Öt év keresés után találta meg az építőiparban dolgozó tulajdonos, Karel Myšák azt a páratlan panorámát nyújtó, mintegy 4 000 m2–es telket a Beszkidek hegység lábánál, ahol úgy érezte, megálmodhatja új, funkcionalista házát.
A tulajdonos és a tervezéssel megbízott építész közös inspirációs forrásául a Világörökséghez tartozó brnói Tugendhat-villa szolgált, melynél más funkcionalista épületekhez hasonlóan a nyitott terek meghatározott felosztásának elve érvényesül. A Tugendhat-villa további, a projekt szempontjából meghatározó eleme, hogy óriási ablakpaneljainak köszönhetően szinte benne él a természetben.

Funkcionalista és természetközeli dizájn

A Karel Myšák által választott, erdővel borított hegy lábánál elterülő telekről pazar kilátás nyílik a hegyekre és a szomszédos természetvédelmi területre, ugyanakkor a tervező számára kihívást jelentett a felszíni formák, valamint a rendkívül meredek és délnyugati fekvésű telek összehangolása a funkcionalista épülettel. A szigorúan funkcionalista stílusjegyek ugyanis inkább városi környezetbe illenének, ezért úgy tudták a vidéki táj domborzatához igazítani őket, hogy kemény kőre építették a villát, felül pedig faanyaggal könnyítették. A tulajdonos kérésére kizárólag természetes anyagokra támaszkodtak a kivitelezésnél, a homlokzaton ezért a sötétszürke vakolat, a zúzott kő és a fa váltakozik.

A ház oldalain jelentős szoláris nyereséget biztosító, nagy faszárnyas ablakelemek hozzák még közelebb az épületet a természethez. A villa külső megjelenését az ablakpanelek mellett az Inoutic cég Twinson Premium szellőző kompozitból készült homlokzata határozza meg, amely ötvözi a fa természetes, elegáns megjelenését a PVC időtállóságával és alacsony karbantartási igényével. A teraszon lévő medence, a lépcsők és a kis tóba nyúló móló burkolata szintén az Inoutic-tól származik: a Twinson Terrace+ burkolatra a rendkívül hosszú élettartam és a természetes hatású, ugyanakkor letisztult dizájn miatt esett a tervező választása.

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén


A terasz bal oldalára épített úszómedence faláról csobogó hangú vízesés hullik alá. A tavacska és a vízesés a levegő nedvességtartalmának növelésével kellemesebbé teszik a teraszon töltött forró nyári napokat, egyúttal növelik annak az érzetét, hogy a kert egybeolvad a környező tájjal.

A fény és a terek játéka az enteriőrben

A beltéri tervezés a terek felosztásának és a fénytöréseknek játékosságára épített. A fény több tetőablakon át jut a házba, és energiával tölti meg a belső tereket, ezzel is csökkentve a hidegségérzetet. Mivel a tulajdonos műkedvelő, a belső tér kialakítása galériához hasonlít. A földszinti rész meghatározó jellegzetessége a tágas és nyitott tér, amelyből az üveghomlokzaton keresztül a felső terasz medencéjének vízfelületén visszatükröződő környező dombokra nyílik kilátás.

A tulajdonos lakóépületként és bemutatóteremként egyaránt használja a villát, ezért a földszinti konyha, az étkező és a nappali ügyfélfogadásra alkalmas társasági teret alkot, melyhez az előszoba és a mosdó csatlakozik. A család privát lakórésze a fürdőszobával és gardróbbal ellátott földszinti hálószobából, valamint az emeleti részből áll, ahol hálószoba, fürdőszoba, gardrób és a szükség szerint gyerekszobává alakítható dolgozószoba található. A ház alagsorában kapott helyett a szabadtéri étkezővel összekapcsolt nyári konyha, valamint a szauna az alsó fürdőszobával, a masszírozó fülkével, mosdóval, valamint a kazán- és gépészeti helyiséggel.

Energiahatékony megoldásokkal a fenntartható üzemeltetésért

A 337 m2 hasznos alapterületű villának nincsenek közvetlen szomszédai, így különösen jelentős a kitettsége az időjárási viszonyoknak, ami a fűtési, hűtési időszakban egyaránt fenntarthatatlan rezsiköltségeket eredményezhetne, ha a kivitelezéskor nem helyeztek volna különösen nagy hangsúlyt az energiahatékony megoldásokra.
Az energiamegtakarítás a délnyugati üveghomlokzat szoláris nyereségének, a hőszivattyúval kombinált talajfűtésnek és a talajba fúrt szűrővel ellátott hővisszanyerős szellőztető rendszernek köszönhető, a mennyezet passzív hűtését pedig talajba fúrt csövek biztosítják a modern falazó anyagok mellett. A ház teljes világítását a LED-technológia használatával alakították ki, emellett egy Ipad-ről programozható intelligens rendszer az aktuális klimatikus viszonyok alapján irányítja a ház fűtését, a külső redőnyök segítségével az árnyékolást, a mennyezet passzív hűtését, a medencetechnikát és a kert locsolását. Mindennek köszönhetően a ház „A” energetikai besorolással rendelkezik, és az épület fűtött területeinek éves energiahatékonysága 42 kWh négyzetméterenként.

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén

Funkcionalista és energiahatékony családi ház az erdő szélén

Forrás:lakbermagazin.hu