Main Menu

Építési és felújítási tanácsok

A lakásfelújítás során komoly döntéseket kell meghoznunk; szeretnénk megvalósítani álmaink otthonát, de az anyagi ráfordítás mértéke is fontos szempont. Némi odafigyeléssel, néhány szakmai szempont szem előtt tartásával és egy csepp kreatív gondolkodással nagyban hozzájárulhatunk a célunk megvalósulásához.
A lakásfelújítás tág fogalom, hiszen a teljes körű felújításhoz soroljuk a vakolat és a mennyezet javítását, a padlózat kialakítását, a nyílászárók cseréjét, a vízvezetékek és az elektromos vezetékek kapacitásának növelését, a fűtési rendszerek korszerűsítését, a pincék és alagsorok szigetelését, a külső falak hőszigetelését, a szellőzőrendszerek kialakítását, a hangszigetelés elkészítését, a biztonsági és kamerarendszerek telepítését...

A munka folyamatait természetesen az határozza meg, milyen jellegű felújításokra van szükségünk. Nagyon sok esetben a nyílászárók és a fűtési rendszer korszerűsítése szükséges a gazdaságos fenntartású otthonmegteremtéséhez, máskor pedig alaposabb renoválási feladatok elvégzésére van szükség. Ha nagyszabású felújításra szánjuk el magunkat, érdemes pontról pontra megvizsgálni, milyen feladatok elvégzésére van szükség, tanácsolja a mernokbazis.hu mérnök szakértő gárdája.

Külső hőszigetelés és a nyílászárók
A külső hőszigetelés jelentősége a fűtési költségek csökkentésében mutatkozik meg. A lakóingatlan szigetelésének állapotáról, illetve a falak hőszigetelő képességéről pontos képet csak hőtérképes vizsgálat által kaphatnánk, de erre nincs minden esetben szükség. Sajnos a vékony falak, amelyek gyengébb hőszigetelő képességgel rendelkező anyagból készültek, minden esetben hőszigetelésre szorulnak. A szigetelő réteg vastagságát szakember határozza meg; az anyagköltség annál magasabb, minél vastagabb szigetelő rétegre van szükség, de egy elégtelen szigetelés elkészítésének nincs értelme. Hagyatkozzunk a szakemberek véleményére!

A nyílászárók cseréje is rendszerint energiatakarékossági szempontok miatt szükséges, hiszen a korszerű ablakok és ajtók jobb hőszigeteléssel rendelkeznek, azonban a biztonságtechnikai kérdéseket sem szabad említés nélkül hagyni. Az acél vasalattal rendelkező ablakok nagyobb biztonságot jelentenek a betöréssel szemben, mint a régi, gyenge konstrukcióval rendelkező ablakok. Megfelelő biztonsági ajtó és modern zár alkalmazása esetén a lakást sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Fűtés korszerűsítése
Mindenekelőtt azt el eldöntenünk hogy elégedettek vagyunk-e a mostani fűtési rendszerünkkel, illetve van-e szükség korszerűsítésre, netalán teljes cserére. A lakásfelújítás remek alkalom a fűtési rendszer teljes felújítására is. A fűtési rendszer kialakítása azonban újabb és újabb kérdéseket vet fel: ezek közül a legfontosabb annak megválaszolása, hogy gázzal vagy villamos energiával szeretnénk-e fűteni. Általánosságban a gáz némileg olcsóbbnak mondható, ugyanakkor nem elhanyagolandó az a megállapítás, miszerint a gáz világpiaci ára nagymértékben növekszik, ezért kiszámíthatatlan, míg a villamos energia ára nem emelkedik ilyen mértékben. Ráadásul ma már számos modern energiatakarékos elektromos fűtési megoldás áll rendelkezésre, amelyek a technikai fejlődésnek köszönhetők.

Falak, mennyezet, padlózat
Mindannyian sima és tökéletes állapotú falakat és mennyezetet szeretnénk. Ezek sok esetben csak újravakolással valósíthatók meg, de ha alternatív megoldásokkal is beérjük, akkor a gipszkarton lapok kiváló lehetőséget biztosítanak. Ezek segítségével izgalmas és különleges álmennyezetek is elkészíthetők, ráadásul mindennemű szerkezeti hiba elfedhető velük. A gipszkartonok segítségével teljes belsőépítészeti rendszerek valósíthatók meg, amelyek különlegessé teszik az otthonunkat. Ezek alkalmazása a nagy belső térrel rendelkező lakások esetében tartogat kiváló lehetőségeket.

Villamosság
Egy felújítás során a villamos berendezéseket, vezetékeket is érdemes átnézetni, az elavult vezetékeket szükség esetén kicseréltetni javasolják a villamosmérnökök. Kivitelező választásánál pedig nemcsak az árajánlat végösszegét, hanem azt is nézzük, hogy milyen anyagokat tartalmaz a költségvetés, mert a gyengébb minőségű anyagokkal bizonyosan nem járunk jól.

Forrás:amiotthonunk.hu