Main Menu

Díszítsük fel az ablakot! Tippek függönyválasztáshoz


Otthonunk sivárnak és befejezetlennek tűnik nélkülük, a lakástextilek, függönyök használatára tehát szükség van! A variációs lehetőségek száma végtelen, de segítünk eligazodni.


A lakástextilek kiválasztására általában csak a lakberendezés utolsó fázisaként kerül sor, sokszor kellő figyelem nélkül. Azonban a függönyök rendkívül sokat emelnek az egyes helyiségek, sőt, egész otthonunk összképén, így érdemes egy kis időt és energiát szentelni a feladatnak. A gazdag kínálatában azonban hamar elveszhetünk, így most néhány hasznos tanáccsal segítünk.

A függönyöket két főbb csoportra oszthatjuk: kaphatóak fényáteresztő és sötétítő függönyök. Előbbiek nevükből adódóan áteresztik a fényt, elsődleges szerepük, hogy megakadályozzák a belátást, és távol tartsák a kíváncsi tekinteteket. Találhatunk köztünk teljesen egyszerű, minta nélküli anyagokat, valamint nyomott, szőtt, vagy hímzett mintázatúakat is. A legnépszerűbb anyagok az organza, a voile, a hálószerű anyagok, valamint a batiszt és a jaquard. A fényáteresztő függönyökből behúzószalag segítségével készíthető ráncolt függöny, valamint bizonyos típusokból lapfüggöny, illetve rolós függöny is.
A sötétítő függönyökön belül két nagyobb csoportot különböztethetünk meg. A dekorfüggönyöket akkor használhatjuk, ha nem szükséges számunkra a sötétítő funkció, ezek a függönyök ugyanis inkább csak dekoráló szerepet töltenek be, nem zárják ki a fényt. Amennyiben nincs egyéb árnyékoló szerkezetünk, és fontos számunkra a fény kizárása, válasszunk dim-out vagy black-out függönyt. Előbbiek kb. 70%-os, utóbbiak 100%-os fényzáró tulajdonsággal rendelkeznek. A sötétítő függönyök között találunk minta nélküli verziókat fényes és matt verzióban, illetve számos mintás anyag közül választhatunk. Sötétítő függönyökből is készülhet ráncolt függöny, lap- vagy panelfüggöny, illetve rolós függöny is. Sőt, a sötétítők esetében játszhatunk a formákkal, szabásokkal, különleges varrási módokkal!

Amennyiben fényáteresztő és sötétítő függönyt is választunk, figyeljünk arra, hogy a két anyag stílusa, színe harmóniában legyen egymással. Léteznek olyan függönypárok is, amelyet kifejezetten egymáshoz igazítva alkottak meg. Amennyiben mégis tanácstalanok vagyunk, kérjük bátran az eladók segítségét, hiszen ők jól ismerik a választékot.
Választáskor figyeljünk az anyagok mintázatára is! A nagymintás anyagok nagy belmagasság mellett, tágas térben érvényesülnek igazán, így kis belmagasságú és kis alapterületű szobába apróbb mintázatú függönyt válasszunk. A csíkokkal is játszhatunk: a függőleges csíkozással nyújthatjuk, míg a vízszintessel szélesíthetjük, ugyanakkor össze is nyomhatjuk a teret.


Színek tekintetében vegyük figyelembe a helyiségben már meglévő árnyalatokat, és hangoljuk ehhez a lakástextileket. Ha azonban semleges színek uralkodnak, akkor akár a függönyökkel és a visszaköszönő egyéb lakástextilekkel, például a díszpárnákkal is izgalmas színfoltokat teremthetünk. A bézs, barna és ekrü árnyalatok örök favoritok, ezzel sosem tévedhetünk, azonban a bátrabbak nyugodtan választhatnak élénkebb árnyalatokat is! Arra azonban figyeljünk, hogy például a nappaliban, konyhában, ahol fontos a kilátás, világosabb fényáteresztő függönyt válasszunk. Hálószobába bátran választhatunk sötétebb színűt is!
Gondolkodjunk el azon is, hogy milyen időtartamra választunk függönyt: amennyiben hosszú évekig szeretnénk gyönyörködni az anyagokban, válasszunk magas minőségű, akár exkluzív termékeket!

Forrás:lakaskultura.hu