Main Menu


Festés

Hogy a fa erezete festés után is látható legyen, lazúrfesték használata javasolt. Mivel ez olyan festék, amely az alapot nem fedi le teljesen, hanem átláthatóvá teszi azt.Három alkalmazási területet különböztetünk meg:

Az olyan mérettartó szerkezeti elemeknél, mint az ablakok és az ajtók, amelyek nem vetemedhetnek meg, a telítőlakk használata után vastag rétegben kell felvinni a lazúrfestéket, hogy ezzel a víz áthatolását megakadályozzuk. A nem mérettartó szerkezeti elemekhez, mint pl. a kerítésekhez és a pergolákhoz, csak telítőlakkot kell használni. Az időjárás viszontagságainak ellenálló lazúrfestékekhez hozzáadott biocidok megvédik a fát az UV sugárzástól, és ezáltal az elkorhadástól és az olyan mikroorganizmusoktól, mint a penész. Beltérre mindenképp vizesbázisú lazúrfesték használata javasolt, amely a szükséges igényeket teljes mértékben kielégíti, ráadásul észrevétlen és szagtalan. Vegye figyelembe a gyártó által megadott adatokat, hogy az alkalmazási célnak megfelelő terméket tudja kiválasztani.

Bútor festése

  • Előkészületek: Távolítsa el az összes szennyeződést! Alaposon csiszolja le a fát dörzspapírral vagy csiszológyapottal, majd tegye por- és zsírmentessé a felületet.
  • Alapozás: A felület nagyságától függően válasszon ecsetet vagy hengert, és fa-lazúrfestéket az alapozáshoz (figyeljen a higítási adatokra). Miután jól megszáradt a festék, újból alaposan le kell csiszolni a felületet.
  • Végső lakkréteg: Lazúrfestékkel ugyanúgy festünk, mint a többi festékkel. Egyenletesen és nem túl vastagon kell felvinni a réteget.

A kerti lak festése

  • Előkészületek: Távolítsa el az összes szennyeződést! Alaposan csiszolja le a fát dörzspapírral vagy csiszológyapottal, majd tegye por- és zsírmentessé a felületet.
  • Alapozás: A felület nagyságától függően válasszon ecsetet vagy hengert, és a gomba, a penész és a férgek ellen védő faalapozót használjon (figyeljen a higítási adatokra). Miután jól megszáradt a festék, újból alaposan le kell csiszolni a felületet.
  • Végső lakkréteg: Favédő-lazúrt és időjárásálló festéket kell használni. Egyenletesen és nem túl vastagon kell felvinni a réteget.

Ugyanígy kell festeni a pergolákat, a fazsindelyeket, a fa falburkolatokat, az erkélykorlátokat és a kerítéseket is. Próbálja ki a lazúrfestéket egy kisebb felületen, mivel a fa,szerkezete miatt, nagyon eltérően reagálhat. Kültérre sose használjon színtelen lazúrfestéket, mivel ezekbennincsen UV szűrő anyag. Használat előtt alaposan keverje össze a festéket.

Pácolás

A pácolás lehetőséget nyújt a fa színének megváltoztatására, színezésére és megóvására.

A pácolási technika:

  • Először is a fát szappanos vízzel le kell súrolni, amely során megduzzadnak a szálak. Majd hagyni kell, hogy alaposan megszáradjon.
  • A szálakat le kell csiszolni. Először is durván 100-as csiszolóval, majd finomabban a 200-assal. Minél többször csiszolja át a felületet és minél többet dolgozik vele, annál jobb lesz a végeredmény.

Csiszolás után alaposan portalanítani kell.

Lehetőség szerint a fát ne fogja meg puszta kézzel, mivel a pác zsíros felületen nem tapad meg. A pácfolyadék legyen használatra kész. A lakkport meg kell keverni. A pácot tiszta vízben, vagy víz és alkohol keverékében kell feloldani a csomagoláson látható utasítás szerint. Minél több vizet adunk hozzá, annál világosabb lesz a szín, így a kívánt színt ki tudjuk keverni.

Először mindig egy próbadarabon teszteljük a pácot. A fák nagyon eltérő módon reagálnak a különböző színárnyalatokra. Pácolni ecsettel vagy szivaccsal kell. Használjon gumikesztyűt és munkaruhát, mert a pác könnyen spriccolódik, és nehezen eltávolítható. Pácoljon gyorsan, és lehetőleg nedvesen vigye fel a pácot. Függőleges felületeket alulról felfelé kell pácolni. A széleket először be kell nedvesíteni, mert különben több pácot fognak felvenni, és így sötétebbek lesznek. A nagy felületeket is egyhuzamban kell lepácolni. Száliránynak megfelelően kell pácolni, és a lefolyt pácot azonnal le kell törölni. A fölösleges pácot néhány perc múlva le kell szedni. Fényezze a megszáradt felületet nyersszálkefével vagy száraz ronggyal.

Oldal forrása: Baumax